Na današnji dan

Prvo cijepanje atoma u povijesti (1938.)

Nuklearno doba simbolički je započelo 17. prosinca 1938. kad je pod vodstvom njemačkog fizičara Otta Hahna izvršeno prvo cijepanje (fisija) atoma uranija. Taj epohalni eksperiment izvršen je u Berlinu, u prostorijama Instituta Kaiser Wilhelm za kemiju. Inače, nasljednikom tog znamenitog instituta, nazvanog po prvom caru Njemačkog Carstva, smatra se današnji Institut Max Planck. 

Poznata je i točna zgrada u kojoj je izvršeno prvo cijepanje atoma. Ta zgrada danas nosi naziv Hahn-Meitner-Bau, po Ottu Hahnu i njegovoj važnoj suradnici Lisi Meitner, a nalazi se na adresi Thielallee 63 u Berlinu. Riječ je o lokaciji u berlinskoj četvrti Dahlem, gotovo deset kilometara udaljenoj od središta Berlina.

Do spoznaje da su uspjeli rascijepiti atom došli su Otto Hahn i njegov suradnik Fritz Strassman prilično neočekivano. Naime, otkrili su da se među izotopima analiziranima nakon eksperimenta nalaze atomi barija (Ba), elementa mnogo manje atomske mase od uranija (U). Logično je objašnjenje bilo da su jezgre uranija bile rascijepljene pri eksperimentu.


Komentari