Na današnji dan

Prvo cijepanje atoma u ljudskoj povijesti – 1938.

Cijepanje atoma izvršeno je u Institutu Kaiser Wilhelm za kemiju.

Na današnji dan 1938. godine simbolički je započelo nuklearno doba kad je pod vodstvom njemačkog fizičara Otta Hahna izvršeno prvo cijepanje (fizija) atoma uranija. Taj epohalni eksperiment izvršen je u Berlinu, u prostorijama Instituta Kaiser Wilhelm za kemiju (Kaiser Wilhelm Institut für Chemie). Inače, nasljednikom tog znamenitog instituta, nazvanog po prvom caru Njemačkog Carstva, smatra se današnji Institut Max Planck.

Poznata je i točna zgrada u kojoj je izvršeno prvo cijepanje atoma. Ta zgrada danas nosi naziv Hahn-Meitner-Bau, po Ottu Hahnu i njegovoj važnoj suradnici Lisi Meitner, a nalazi se u Berlinu. Riječ je o lokaciji u berlinskoj četvrti Dahlem, gotovo deset kilometara udaljenoj od središta Berlina.

Do spoznaje da su uspjeli rascijepiti atom došli su Otto Hahn i njegov suradnik Fritz Strassman prilično neočekivano. Naime, otkrili su da se među izotopima analiziranima nakon eksperimenta nalaze atomi barija (Ba), elementa mnogo manje atomske mase od uranija (U). Logično je objašnjenje bilo da su jezgre uranija bile rascijepljene pri eksperimentu.

Zanimljivo je vrijeme u kojem se taj znameniti eksperiment dogodio. Naime, u to se doba (prosinac 1938. godine) približavao Drugi svjetski rat. U Berlinu je na vlasti bio Adolf Hitler, koji je upravo radio na komadanju Čehoslovačke (Münchenski sporazum potpisan je krajem rujna te godine). Samo oko mjesec dana prije prvog cijepanja atoma dogodila se Kristalna noć (izrazito nasilna akcija napada na Židove u Njemačkoj). Zanimljivo je da je Otto Hahn bio protivnik progona Židova (njegova suradnica Lise Meitner bila je židovskog podrijetla i morala je napustiti Njemačku nekoliko mjeseci prije spomenutog eksperimenta).

Komentari