Na današnji dan

Prvo američko lansiranje triju astronauta istodobno u svemir – 1968.

Misija Apolla 7 trajala je čak 11 dana, a tijekom nje izvršen je i prvi američki televizijski prijenos uživo iz svemira.

Dana 11. listopada 1968. godine lansirana je u svemir prva uspjela svemirska misija iz programa Apollo. Radilo se o misiji Apollo 7, koju su činila tri astronauta – Walter M. Schirra, Donn F. Eisele i R. Walter Cunningham. Osobito je zanimljivo da je to bio prvi svemirski let u povijesti u kojem su Amerikanci uspjeli lansirati istodobno tri astronauta. Za usporedbu, SSSR je to učinio još 1964. godine tj. čak četiri godine prije SAD-a, misijom Voshod 1 s tri čovjeka u kapsuli.

Iz kapsule Apolla 7 izvršen je prvi američki televizijski prijenos uživo iz svemira. Tijekom leta bilo je manjih problema s astronautima, naročito kad je zapovjednik Walter M. Schirra dobio prehladu. Misija Apolla 7 trajala je čak 11 dana, što je za posadu bilo dugo razdoblje u psihološkom smislu. Unatoč trudu NASA-e, hrana astronaute nije baš zadovoljila. Za korištenje WC-a trebalo je obaviti postupak koji je trajao čak oko 30 minuta. Unatoč svim psihološkim napetostima, misija je uspješno obavljena.


Komentari