Na današnji dan

Prvo američko bombardiranje japanskog otočja – 1942.

Napad je izveden pomoću 16 specijalno prilagođenih bombardera B-25 Mitchell, koji su poletjeli s američkog nosača zrakoplova USS Hornet.

Dana 18. travnja 1942. godine izvedeno je prvo američko bombardiranje japanskog otočja u Drugom svjetskom ratu. Radilo se o tzv. Doolittleovom napadu na Tokio (engl. Doolittle Raid), koji je stekao veliku pozornost javnosti zbog svog prekretnog značenja. Napad je predvodio američki potpukovnik (kasniji general) James Jimmy Doolittle, koji je zbog tog pothvata dobio čak i najviše američko odlikovanje, znamenitu Medalju časti (engl. Medal of Honor).

Napad je izveden pomoću 16 specijalno prilagođenih bombardera B-25 Mitchell, koji su poletjeli s američkog nosača zrakoplova USS Hornet. U trenutku polijetanja USS Hornet nalazio se u Tihom oceanu, oko 1.100 km istočno od obale glavnog japanskog otoka Honšua. Nakon otprilike šest sati leta uspjeli su američki bombarderi doći do Japana, tako da su bombardirali ciljeve u Tokiju, Yokohami, Yokosuki, Nagoyi, Kobeu i Osaki. Premda se radilo o gotovo zanemarivoj materijalnoj šteti za Japan, Doolittleov je napad imao veliko značenje za moral i ratnu propagandu.

Komentari