Na današnji dan

Prvi zrakoplov obletio Zemlju bez punjenja goriva – 1986.

Letjelica Rutan Model 76 Voyager bila je većim dijelom izrađena od pleksiglasa, karbonskih vlakana i kevlara, radi smanjenja mase.

Dana 23. prosinca 1986. godine prvi je put izveden let zrakoplovom oko Zemlje bez punjenja goriva. Radilo se o letjelici Rutan Model 76 Voyager, kojom su pilotirali Dick Rutan i Jeana Yeager. Njihov let oko svijeta trajao je 9 dana, 3 minute i 44 sekundi, a polijetanje i slijetanje izvedeno je s istog mjesta – zrakoplovne beze Edwards u Kaliforniji.

Letjelica Rutan Model 76 Voyager bila je većim dijelom izrađena od pleksiglasa, karbonskih vlakana i kevlara, radi smanjenja mase. Posjedovala je dva motora, jedan smješten na prednjem, a drugi na stražnjem kraju. Ukupna snaga obaju motora bila je 240 KS, no tijekom većeg dijela leta korišten je samo stražnji motor od 110 KS, radi uštede goriva (oba su motora korištena pri polijetanju i pri većem opterećenju).

Raspon krila letjelice iznosio je 33,8 metara. Radi uštede goriva, letjelica se tijekom puta kretala razmjerno sporo, tako da joj je prosječna brzina iznosila samo oko 187 kilometara na sat. U nju je na početku leta bilo ukrcano više od 3.000 kilograma goriva, a sletjela je sa samo 48 preostalih kilograma u spremniku.


Ukupno je Rutan Model 76 Voyager pri putu oko svijeta preletio više od 40.000 kilometara. Radi opasnosti od lošeg vremena morali su zaobilaziti oluje, ali i prostor Libije, jer nije dobiveno dopuštenje za ulazak u njen zračni prostor.

Komentari