Na današnji dan

R.U.R – prvi znanstveno-fantastični TV program (1938.)

Dana 11. veljače 1938. emitiran je prvi znanstveno-fantastični televizijski uradak u povijesti. Radilo se o ekranizaciji znanstveno-fantastične drame R.U.R. autora Karela Čapeka. Kratica R.U.R. označava izraz Rossum’s Universal Robots, a Karel Čapek bio je ujedno i tvorac danas općeprihvaćenog pojma robot. Naime, Čapek je bio Čeh, a riječ robot izveo je od pojma robota, što u hrvatskom jeziku odgovara riječi rabota ili tlaka

Vrijedi napomenuti da roboti u Čapekovoj priči nisu strojevi, već umjetni organizmi poput klonova ili replikanata iz filmova Blade Runner. Gradi ih se u tvornicama poput automobila, u čemu su neki kritičar prepoznali aluziju na dehumanizirajući učinak industrijalizacije.

Adaptaciju Čapekove drame R.U.R. emitirao je na današnji dan britanski BBC. Time je znanstvena fantastika došla na male ekrane još prije početka Drugog svjetskog rata. Glumili su Derek Bond, Harvey Braban, William Lyon Brown i još desetak drugih glumaca. Ukupno je emitiranje trajalo oko 35 minuta, a bilo je, dakako, u crno-bijeloj tehnici.


Komentari