Na današnji dan

Prvi zaron preko 100 metara bez zraka (1976.)

Riječ apneja potječe iz grčkog jezika i znači prestanak disanja. Francuski ronioc Jacques Mayol bio je poznat pod nadimkom Čovjek delfin jer je često plivao s delfinima. Kao dijete gledao je Japanke kako zaranjaju bez ikakve opreme da bi izlovile kamenice. Tako je Mayol počeo trenirati zarone u apneji. Naglasak je stavio na vježbe koncentracije i jogu. Zapravo je on uveo jogu u treninge zarona u apneji. Naime, u ronjenju na dah iznimno je važno postići minimalnu potrošnju kisika. Određenim tehnikama yoge potrošnja kisika u mirovanju može se spustiti i 30 posto. 

Na današnji dan Jacques Mayol 1976. oborio je svjetski rekord i zaronio na 101 metar dubine bez uređaja za disanje. Natjecanje se odvijalo na otoku Elbi u Italiji. Istraživanja su pokazala da je njegovo srce smanjilo broj otkucaja sa 60 na 27 otkucaja u minuti. To se događa kod vodenih sisavaca. Godine 1983. oborio je svoj rekord i zaronio na 105 metara. Tad je već imao 56 godina. Inače, bavio se i podvodnom arheologijom. 

U privatnom životu je doživio tešku tragediju. Njega i suprugu napao je drogeraš pred trgovinom. Supruga Gerda je preminula, a Mayol je teško ozlijeđen. Tad počinje njegova borba protiv depresije. Preselio se na otok Elbu te napisao autbiografiju Homo Delphinus: Dupin u čovjeku. S godinama je sve više patio od depresije te izvršio samoubojstvo. Objesio se u svom stanu 2001. godine. 

Piše: Marsela Alić


Komentari