Na današnji dan

Prvi vladar koji je nosio titulu kralja Navare – 1194.

Sancho VI. od Navare bio je začuđujuće moćan vladar, a bogat miraz osigurao je njegovoj kćeri Berengariji udaju za engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca. 

Dana 27. lipnja 1194. godine umro je kralj Sancho VI. od Navare. Osobito je zanimljiv po tome što je prvi koristio titulu kralja Navare (lat. Rex Navarre), u odnosu na svoje prethodnike koji su se nazivali kraljevima Pamplone tj. kraljevima Pamplonaca (lat. Pampilonensium Rex). Kraljevina Navara doista je nastala oko grada Pamplone kao svoje povijesne jezgre, a bila je načelno baskijska tvorevina (Baski su specifičan narod na današnjem francusko-španjolskom graničnom području, a jezik im se bitno razlikuje od svih ostalih europskih jezika).

Sancho VI. od Navare bio je začuđujuće moćan vladar, a bogat miraz osigurao je njegovoj kćeri Berengariji od Navare udaju za engleskog kralja Rikarda Lavljeg Srca. Uz te bio je i praunuk znamenitog Rodriga Díaza de Vivara, poznatog pod nadimkom El Cid. O tom je španjolskom nacionalnom junaku snimljen značajan film s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi.

Kralj Sancho VI. od Navare preminuo je 1194. godine, u doba kad se njegov zet Rikard Lavljeg Srca vratio iz zarobljeništva u koje je upao nakon križarskog pohoda u Svetu Zemlju.


Komentari