Na današnji dan

Prvi veliki radnički ustanak u Francuskoj (1831.)

Prvi veliki radnički ustanak u Francuskoj pokrenuli su tkalci svile. Bili su nezadovoljni zbog višegodišnjeg smanjivanja plaće. U dvadesetak godina za neke je tkanine zarada pala i za deset puta. Dok su se trgovci pozivali na konkurenciju u drugim zemljama, sve je više radnika završilo u zatvoru jer više nisu mogli otplaćivati dugove. 

Radnici su 1830. postavili zahtjev prema francuskoj vladi za određivanjem minimalne plaće. Predstavnici radnika i poduzetnika sastali su se 25. listopada 1831. u Lyonu na poziv prefekta Bouvier-Dumolarda. Tarifa je dogovorena dok je masa radnika stajala ispred zgrade gdje se održao sastanak i mirno čekala rezultate pregovora.

Nakon dva tjedna stotinjak poduzetnika odbilo je pridržavati se dogovora, na što su radnici odgovorili ustankom, koji je počeo 21. studenog 1831. u Lyonu i trajao nekoliko dana. Tkalci svile iz mjesta Croix-Rousse, danas predgrađe Lyona, počeli su štrajkati i krenuli prema Lyonu. Žandarmerija im je prepriječila put, a u pucnjavi je poginulo nekoliko osoba. Izlgedalo je kao da su radnici pobjegli, no vratili su se s toljagama, štapovima, lopatama i drugim alatom te u još većem broju marširali prema Lyonu. Nosili su crnu zastavu s natpisom „Vivre en travaillant, ou mourir en combattant…” (“Radeći živjeti ili umrijeti boreći se…”). Borba protiv nacionalne garde trajala je satima. Sljedećeg dana radnici su zauzeli kasarnu i uzeli oružje. Pješaštvo nikako nije moglo zaustaviti bijesnu masu radnika. Gradski službenici Lyona evakuirani su. Započela je teška borba s oko 170 poginulih i oko 400 ranjenih. 

Zatim su zauzeli Vijećnicu i formirali odbor od 16 majstora koji bi radili na provođenju odredbi ugovora iz listopada 1831. godine. Međutim, radnici nisu mogli dogovoriti zajednički program s konkretnim mjerama. To su iskoristili vojvoda Ferdinand Philippe d’Orléans i ratni ministar maršal Nicolas-Jean de Dieu Soult te napali radnike s 20.000 vojnika. Poginulo je oko 600 osoba, njih 10.000 prognano je iz grada. Vlada u Parizu odlučila je ukinuti dogovorenu tarifu i podići fortifikaciju koja će razdvajati Lyon od Croix-Rousse. Od 90 uhićenih radnika 11 je optuženo, ali su pušteni već sljedeće godine. 


Piše: Marsela Alić

Komentari