Na današnji dan

Prvi uspon na vrh K2 (1954.)

K2 nalazi se na nadmorskoj visini od 8.611 metara, što je samo za 237 metara manje od visine Mount Everesta, jedinog višeg vrha na Zemlji. 

Prvi uspon na planinski vrh K2, drugi najviši vrh na svijetu, ostvaren je 31. srpnja 1954. godine. Ostvarila ga je talijanska ekspedicija pod vodstvom Ardita Desia, alpinista i istraživača rođenog u Palmanovi. Desio je u trenutku tog podviga imao 57 godina, a osobno se nije uspeo na K2, nego je samo predvodio ekspediciju. Do vrha su došla druga dvojica Talijana, Lino Lacedelli i Achille Compagnoni (u tom je trenutku Lacedelli imao 28, a Compagnoni 39 godina).

Planinski vrh K2, poznat ponekad i pod nazivom Mount Godwin-Austen, nalazi se na nadmorskoj visini od 8.611 metara, što je samo za 237 metara manje od visine Mount Everesta. Unatoč tome što je niži, K2 je mnogo zahtjevniji za uspon od Mount Everesta i do danas ga je uspjelo osvojiti višestruko manje penjača. K2 predstavlja jedan od najzloglasnijih svjetskih vrhova zbog velikog broja penjača koji su poginuli pokušavajući ga osvojiti (do danas ih je poginulo oko 80).

Vrh K2 ujedno je i najviša točka planinskog lanca Karakorum, a nalazi se na graničnom području između Kine, Indije i Pakistana. K2 se nad svojom neposrednom okolinom izdiže poput strme piramide. Sljedeći uspješan uspon na taj vrh ostvaren je tek 1977. godine, pune 23 godine kasnije.


Komentari