Na današnji dan

Prvi uspon na vrh Cima Grande u Dolomitima (1869.)

Dana 21. kolovoza 1869. izveden je prvi uspon na vrh Cima Grande u Dolomitima. Riječ je o vrhu u skupini Tre Cime di Lavaredo, vjerojatno najmonumentalnijoj planinskoj formaciji u Italiji. Vrh Cima Grande udaljen je samo 15 kilometara od Cortine d’Ampezzo, znamenitog turističkog gradića koji je svojedobno ugostio i Zimske olimpijske igre.

Vrh Cima Grande visok je 2.999 metara, a na njega se prvi popeo austrijski alpinist Paul Grohmann s vodičima Franzom Innerkoflerom i Peterom Salcherom. Grohmann je bio rođeni Bečanin, a u trenutku uspona imao je 31 godinu. Prethodno je bio osvojio, također kao prvi alpinist u zabilježenoj povijesti, najviši vrh Dolomita Marmoladu, koja je sa svojih 3.343 metra viša od Cime Grande, ali je i mnogo manje zahtjevna zbog manjeg nagiba.

Danas sjeverna strana vršnog dijela Cime Grande predstavlja jedan od najatraktivnijih alpinističkih uspona u svijetu. Riječ je o gotovo okomitoj stijeni visokoj čak oko 600 metara. Susjedna dva vrha vrlo su slične visine, pri čemu je Cima Ovest, smještena sa zapadne strane Cime Grande, visoka 2.973 metra, a Cima Piccola, smještena s istoka, 2.857 metara.

Komentari