Na današnji dan

Prvi uspon na Mont Blanc (1786.)

Nagradu za osvajanje vrha ponudio je bogati Horace-Bénédict de Saussure.

Prvi ljudski uspon na Mont Blanc, najviši planinski vrh Zapadne Europe, izveden je  8. kolovoza 1786. godine. Vrh su toga dana osvojili Francuzi Jacques Balmat i dr. Michel-Gabriel Paccard, a na uspon na tu planinu prethodno je godinama poticao bogati Horace-Bénédict de Saussure, koji je ponudio znatnu nagradu onima koji ostvare taj pothvat. Jacques Balmat bio je u trenutku osvajanja Mont Blanca tek u srednjim dvadesetim godinama svog života, dok je Paccard bio otprilike pet godina stariji. Obojica su potjecala iz Chamonixa, alpskog grada smještenog u podnožju Mont Blanca. Chamonix danas pripada Francuskoj, no u vrijeme spomenutog prvog uspona pripadao je Savojskom Vojvodstvu, a Francuskoj je priključen u vrijeme Francuske revolucije.

Danas se vrh Mont Blanca nalazi na granici između Francuske i Italije (na talijanskom jeziku za tu se planinu koristi i naziv Monte Bianco). U geografskom pogledu vrh planine Mont Blanc nalazi se na nadmorskoj visini od 4808 metara, ali nije ga lako sa sigurnošću izmjeriti zbog velikih naslaga snijega i leda koja se trajno na njemu nalaze. Ispod Mont Blanca probijen je istoimeni tunel na kojem su radovi počeli 1957., a završeni 1964. godine. Tunel koji povezuje dvije države dug je 11,6 kilometara i predstavlja jednu od glavnih saobraćajnica koje idu kroz Alpe.

Iako se dugo vremena Mont Blanc navodio kao najviši vrh Europe danas ta čast pripada vulkanskom vrhu Elbrus visokom 5642 matara koji se nalazi na zapadnom Kavkazu u Rusiji. Naime, Kavkaz su geografi u prošlosti smještali u Aziju, ili u najboljem slučaju graničnom području Europe i Azije pa je jednostavnije za najviši europski vrh bilo smatrati Mont Blanc.

piše: Dražen Krajcar


Komentari