Na današnji dan

Prvi ukopi na Bečkom središnjem groblju, najvećem u Austro-Ugarskoj – 1874.

Od tada do danas obavljeno je više od 330.000 ukopa, među kojima su bili mnogi znameniti stanovnici Beča, znanstvenici, umjetnici i političari.

Prvog studenog 1874. godine, upravo na blagdan Svih Svetih, izvršeni su prvi ukopi na Bečkom središnjem groblju (njem. Wiener Zentralfriedhof). S vremenom je to groblje postalo jednim od najvećih i najslavnijih u Europi, s obzirom na broj ukopanih znamenitih povijesnih osoba.

Naziv središnje groblje odnosio se na važnost tog groblja kao glavnog mjesta pokapanja Bečana, a ne na neki središnji geografski smještaj tog groblja u gradu. Naime, Bečko središnje groblje izgrađeno je na velikoj udaljenosti od grada jer se smatralo da će Beč nastaviti i u 20. stoljeću sa svojim velikim urbanim širenjem, što se nije u potpunosti ostvarilo zbog propasti Austro-Ugarske Monarhije. Čak se i danas Bečko središnje groblje nalazi na rubu izgrađenog područja Beča. Groblje je smješteno na jugu bečkog predgrađa Simmering, odmah do glavnog bečkog ranžirnog kolodvora.

Prva osoba ukopana na Bečkom središnjem groblju bio je Jacob Zelzer. Od tada do danas obavljeno je više od 330.000 ukopa, među kojima su bili mnogi znameniti stanovnici Beča, znanstvenici, umjetnici i političari. Primjerice, na Bečkom središnjem groblju ukopani su Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Antonio Salieri, Johann Strauss Stariji, Johann Strauss Mlađi, Arnold Schoenberg, Ludwig Boltzmann, Anton Dominik Fernkorn, Christoph Willibald Gluck, Theophil von Hansen, Falco (Johann Hölzel) i Paula von Preradović.


Komentari