Na današnji dan

Prvi učinkoviti željezni most na svijetu – čudo tehnike s početka industrijske revolucije – 1779.

Raspon mu iznosi više od 30 metara, a sagrađen je od oko 1.700 dijelova, s ukupno oko 385 tona lijevanog željeza.

Dana 2. srpnja 1779. dovršen je Željezni most kod Coalbrookdalea u Engleskoj, prvi takve vrste u svjetskoj povijesti. Zbog svog značenja za početak industrijske revolucije, taj je most 1986. godine s okolnim područjem (tzv. Ironbridge Gorge) upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine. Željezni je most kod Coalbrookdalea poznat jednostavno pod nazivom The Iron Bridge (hrv. Željezni most), a naselje nastalo uz njega dobilo je naziv Ironbridge.

Željezni most kod Coalbrookdalea građen je u doba početka industrijske revolucije. Područje oko njega obilovalo je željeznom rudom i ugljenom, nužnim sirovinama za proizvodnju željeza. Klanac Ironbridge nalazi se oko 40 kilometara od Birminghama, grada povezanog s razvojem ranih parnih strojeva Jamesa Watta i Matthewa Boultona. Rijeka Severn, preko koje je napravljen Željezni most, omogućavala je prometnu vezu tog kraja s morem.

Željezni most kod Coalbrookdalea i danas stoji, više od 230 godina nakon njegovog dovršenja, ali se koristi samo za pješački promet. Raspon mu iznosi više od 30 metara, a sagrađen je od oko 1.700 dijelova, s ukupno oko 385 tona lijevanog željeza. 


Komentari