Na današnji dan

Prvi svemirski let privatnom letjelicom s posadom (2004.)

Dana 21. lipnja 2004. ostvaren je prvi privatni svemirski let s ljudskom posadom. Naime, tog je dana letjelica SpaceShipOne nadmašila visinu od 100 kilometara, koju se smatra granicom svemira (tzv. Kármánova linija). Letjelicom je pilotirao Mike Melvill, koji je ujedno bio i jedini član posade tog dana (inače u tu letjelicu stanu i dva putnika).

Letjelica SpaceShipOne postala je navedenim letom prvi privatni svemirski brod u povijesti. Raspon krila iznosi joj oko 8 metara, a prazna je imala masu samo oko 1.200 kilograma, poput prosječnog automobila. Pokretana je hibridnim raketnim motorom (s kombinacijom tekućeg i krutog goriva).

Pri letu na današnji dan postigao je SpaceShipOne maksimalnu brzinu od 3.460 km/h, tj. Mach 2,9. Letjelicu SpaceShipOne najprije je zrakoplov White Knight podigao na visinu od 14.300 metara, a tek se zatim ona otkvačila od njega i započela samostalan let. Njena pogonska raketa gorjela je 76 sekundi i ubrzala je do spomenutih Mach 2,9. Nakon prelaska visine od 100 kilometara (granica svemira) letjelica se počela spuštati natrag. Cijeli je let obavljen nad Kalifornijom, kod svemirske luke Mojave sjeverno od Los Angelesa (to je prva registrirana komercijalna svemirska luka u SAD-u).

 


Komentari