Na današnji dan

Prvi suvremeno opremljeni hotel u Dubrovniku – 1897.

Među prvim gostima hotela bili su grof Ljudevit Kulmer, grof Emil Kulmer i grof Marko Bombeles.

Dana 29. siječnja 1897. godine otvoren je Grand hotel Imperial u Dubrovniku, prvi suvremeno opremljeni hotel u tom gradu. Naime, Imperial je bio prvi dubrovački hotel s vlastitom električnom rasvjetom, tekućom hladnom i toplom vodom, sobama opremljenim kupaonicama i prefesionalnim osobljem. Imperial je imao i prvo električno hotelsko dizalo u Dubrovniku.

Hotel se nalazio samo oko 150 metara od ulaza u Stari grad, u blizini znamenitih Vrata od Pila (zapadnih gradskih vrata dubrovačkog Starog grada). Isprva je Grand hotel Imperial imao sedamdeset soba, a već se po prvim popisima gostiju može uočiti ekskluzivnost tog hotela. Primjerice, među prvim gostima bili su grof Ljudevit Kulmer (vlasnik dvorca Popovec), grof Emil Kulmer (vlasnik dvorca Bračak) i grof Marko Bombeles (vlasnik dvorca Vinica). U ožujku 1897. godine odsjela je u Grand hotel Imperialu i austrijska nadvojvotkinja Stéphanie, udovica krunskog princa Rudolfa (tragično poginulog u Mayerlingu osam godina ranije).

Za usporedbu, prvi suvremeno opremljeni hotel u Opatiji, Grand hotel Kvarner, otvoren je 1884. godine, a sljedeće je godine otvoren i opatijski hotel koji danas nosi naziv Imperial, a u to doba nosio je ime Hotel Kronprinzessin Stephanie, upravo po spomenutoj krunskoj princezi i nadvojvotkinji.


Komentari