Na današnji dan

Prvi smrtonosni napad zvijeri iz Gévaudana (1764.)

Prvi smrtonosni napad zloglasne zvijeri iz Gévaudana u Francuskoj dogodio se 30. lipnja 1764. godine. Ubijena je 14-godišnja Jeanne Boulet kod sela Hubacs, u blizini gradića Langogne. Uslijedio je zatim čitav niz napada pa se proširio strah među stanovništvom regije Gévaudana. Osobito je bilo zastrašujuće to što je zvijer svoje žrtve, prema opisima, uglavnom ubijala trganjem vrata i glave. Navodno je zvijer vrebala usamljene muškarce, žene i djecu, koji su pasli stoku.

Broj napada sa smrtnim posljedicama bio je toliko velik da je vijest došla i do tadašnjeg francuskog kralja Luja XV. u Versaillesu. Kralj je poslao profesionalne lovce na vukove, koji su na području Gévaudana uspjeli ubiti nekoliko velikih primjeraka. Ipak, kad se mislilo da je time stvar riješena, napadi su se nastavili.

Postoje različite procjene o ukupnom broju žrtava zvijeri iz Gévaudana. Prema jednoj studiji ukupno se dogodilo čak 210 napada, od čega je 113 bilo sa smrtnim posljedicama, a 49 sa ozljedama. Zbog tako velikog broja napada neki su suvremenici smatrali da se radi o više životinja.

Prema lokalnom vjerovanju napadi su prestali kad je Jean Chastel, domaći čovjek, ubio jednog velikog vuka u lipnju 1767. godine, gotovo pune tri godine nakon spomenutog prvog smrtonosnog napada. O cijeloj je priči snimljeno nekoliko ekranizacija, uključujući film Vučje bratstvo (franc. Le Pacte des loups) iz 2001. godine,


Komentari