Na današnji dan

Škotski nasljednik prijestolja koji je prvi nosio titulu vojvode od Rothesaya – 1402.

Titula vojvode od Rothesaya kreirana je 1398. godine za Davida Stewarta, kao sina i nasljednika tadašnjeg škotskog kralja.

Dana 26. ožujka 1402. godine umro je David Stewart, prvi vojvoda od Rothesaya u škotskoj povijesti. Titula vojvode od Rothesaya ima veliko povijesno značenje za Škotsku jer su je redovito nosili prijestolnasljednici Škotske, slično kao što je susjednoj u Engleskoj korištena titula princa od Walesa i vojvode od Cornwalla. 

Titula vojvode od Rothesaya kreirana je 1398. godine za Davida Stewarta kao sina i nasljednika tadašnjeg škotskog kralja Roberta III. iz dinastije Stewart. Titula je dobila naziv po mjestu Rothesay na otoku Bute kod zapadne škotske obale. Rothesay je udaljen od Glasgowa oko 50 kilometara zračnom linijom.

Osim što pripada prijestolonasljedniku, titula vojvode od Rothesaya ujedno je i jedna od dvije najstarije škotske vojvodske titule. Druga je od njih titula vojvode od Albanyja, koja je iste godine (1398.) dodijeljena mlađem bratu Davida Stewarta.


Današnji škotski prijestolonasljednik Charles, koji je ujedno i britanski princ od Walesa, također nosi titulu vojvode od Rothesaya. Za njega je u Škotskoj obavezno korištenje te titule ispred ostalih njegovih naslova, uključujući i onaj princa od Walesa. Camilla Parker Bowles, supruga princa Charlesa, dobila je u Škotskoj titulu vojvotkinje od Rothesaya nakon udaje za njega.

Komentari