Na današnji dan

Prvi samostalni veliki vojvoda Luksemburga – 1890.

Veliki vojvoda Adolf zavladao je državom koja je imala oko 2.500 četvornih kilometara, po čemu je bila jedna od najmanjih u Europi.

Dana 23. studenog 1890. godine zavladao je prvi samostalni veliki vojvoda Luksemburga, Adolf iz dinastije Nassau-Weilburg. Veliko Vojvodstvo Luksemburg bilo je, doduše, nezavisno još od 1815. godine (punu nezavisnost postiglo je 1839. godine), no sve do spomenute 1890. imalo je istog vladara kao i susjedna Kraljevina Nizozemska (takvo se uređenje obično naziva personalnom unijom dvaju država).

Tek kad je nizozemsko prijestolje naslijedila žena – Wilhelmina – Luksemburg se odvojio od Nizozemske pod vlastitim vladarom. Razlog tome bila je činjenica da u Luksemburgu, za razliku od Nizozemske, prijestolje nije mogla naslijediti ženska osoba (takav se sustav nasljeđivanja obično naziva salijskim zakonom). Umjesto spomenute Wilhelmine prijestolje Luksemburga naslijedio je tada Adolf kao njen muški rođak. Adolf je zavladao državom koja je imala oko 2.500 četvornih kilometara, po čemu je bila jedna od najmanjih u Europi, no ipak ravnopravna drugim suverenim i nezavisnim državama.

U trenutku kad je postao velikim vojvodom Luksemburga imao je Adolf već 73 godine i uvelike je prepustio vođenje državnih poslova tadašnjem premijeru (prvom ministru) Luksemburga Paulu Eyschenu. Takvo načelo nezadiranja velikih vojvoda u svakodnevnu politiku Luksemburga odražalo se u načelu sve do danas. Današnji luksemburški veliki vojvoda Henrik (Henri) Adolfov je prapraunuk.


Komentari