Na današnji dan

Prvi revolveraški obračun na Divljem zapadu (1865.)

Prvi od slavnih revolveraških obračuna na Divljem zapadu održan je 21. srpnja 1865. godine. Ogledali su se Wild Bill Hickok (pravim imenom James Butler Hickok) i kauboj Davis Tutt. Bilo je to doba neposredno nakon završetka krvavog Američkog građanskog rata.

Dvoboj se održao u gradu Springfieldu u saveznoj državi Missouri. Springfield se u to doba nalazio na rubu američkog teritorija organiziranog u države, jer je u susjedstvu bio indijanski teritorij (od kojeg je kasnije nastala država Oklahoma).

Wild Bill Hickok stekao je u američkoj tradiciji legendaran status. Bio je, po svemu sudeći, izvrstan strijelac. Za vrijeme Građanskog rata bio je na strani Sjevera (Unije). Hickok se tijekom života bavio svime i svačime – bio je kočijaš, čuvar zakona, profesionalni kockar, glumac itd.

Njegov suparnik u dvoboju – Davis Tutt – borio se za vrijeme Građanskog rata za Jug (Konfederaciju). Bio je kockar kao i Hickok, a njih dvojica poznavala su se iz vremena znatno prije dvoboja. Nekoć su bili prijatelji, ali su se posvađali oko žena. Naime, postojala je glasina da je Tuttovu sestra zatrudnjela s Hickokom, što je dovelo do rođenja nezakonitog djeteta. S druge strane, Tutt je mnogo pažnje poklanjao Hickokovoj djevojci Susanni Moore.

Toga dana njih su se dvojica istodobno zatekla u Springfieldu. Sukob je prvo izbio na partiji karata u kojoj su obojica sudjelovala u lokalnom hotelu. Oko 18.00 sati obračunali su se vatrenim oružjem na gradskom trgu. Prolaznici su se sklonili kad su vidjeli da će biti pucnjave. Hickok i Tutt bili su udaljeni oko 70 metara jedan od drugog. Stali su u položaj za dvoboj (postrance, tako da predstavljaju što manju metu) i držali su ruke na oružju. Wild Bill Hickok imao je revolver Colt 1851 Navy. Radilo se o revolveru sa šest metaka, kojeg je dizajnirao poznati Samuel Colt. Zanimljivo je da u to doba metci još nisu imali čahure, nego se pri nabijanju revolvera morao do zrna prvo staviti barut, a zatim još i kapsula za paljenje.


Prvi je za oružjem posegnuo Tutt, no Hickok je bio precizniji. Tuttov metak nije pogodio Wild Billa, no ovaj je pogodio Tutta u lijevu stranu između petog i sedmog rebra. Tutt je ubrzo umro na ulici.

Komentari