Na današnji dan

Prvi radioprijenos nogometne utakmice u Hrvatskoj (1927.)

Prvi radioprijenos nogometne utakmice u Europi dogodio se u Pragu 3.10.1926. godine. Samo osam mjeseci kasnije ljubitelji nogometnih utakmica mogli su slušati prvi prijenos u Hrvatskoj. Bilo je to na nedjelju, 15. srpnja 1927. s igrališta Građanskog u Zagrebu. Inicijativa za radioprijenos došla je od Zagrebačkog nogometnog podsaveza. Uvodne riječi dao je njegov tehnički tajnik Vilim Brkić. 

Tog je dana u 17.15 sati počela utakmica između Građanskog i HAŠK-a, a Građanski je slavio pobjedu 4:2 i osvojio Balokovićev pehar. Riječ je o srebrnom peharu, daru proslavljenog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića. Utakmicu je prenosio student Marijan Polić iz otvorene lože. On je došao na radio tako što se u kući njegove tetke Zdenke Rakovac nalazio studio Radija Zagreb, pa se imao priliku upoznati s novinarima, a bavio se sportom. 

U “Novostima” 17.7. stajalo je:

“Sinoć i večeras zagrebačka radio stanica javila je svojim pretplatnicima postavu momčadi, cijene ulaznica, početak utakmice. Ovo je prvi puta kod nas da se pomoću radija popularizira nogometni sport, te vjerujemo da će ovaj pothvat naići na simpatije kod općinstva.”

Piše: Marsela Alić


Komentari