Na današnji dan

Prvi put u povijesti svemirska sonda fotografirala izbliza drugi planet (1965.)

Dana 14. srpnja 1965. svemirska sonda Mariner 4 pri prolasku kraj Marsa snimila je prve fotografije tog planeta izbliza, a one su zatim poslane na Zemlju. Bio je to prvi put u povijesti da je neka ljudska sonda fotografirala izbliza drugi planet. Mariner 4 lansiran je još u mjesecu studenom prethodne (1964.) godine. Za put do Marsa trebalo mu je otprilike sedam i pol mjeseci. Fotografije su snimljene u trenutku kad je Mariner 4 prolazio pokraj Marsa na udaljenosti od oko 10.000 kilometara. Najbliža točka prilaza Marsu bila je 9.846 kilometara udaljena od površine tog planeta.

Snimljena je 21 fotografija i dio 22. fotografije. Te su snimke pohranjene prvo na kazetofon u sondi, a zatim je njihov sadržaj emitiran prema Zemlji, i to dva puta zaredom, da se izbjegnu nedostatci i greške. Radilo se o digitalnoj transmisiji, koja je obuhvaćala otprilike 634 KB podataka.

Fotografije Marsove površine pokazale su da se radi o planetu prilično izbušenom kraterima. Nekima su te fotografije smanjile nade u postojanje ikakvog inteligentnog života na Marsu.

Komentari