Na današnji dan

Prvi put službeno probijen zvučni zid – 1947.

Pilot Chuck Yeager svom je zrakoplovu X-1 dao nadimak Glamorous Glennis prema vlastitoj supruzi.

Dana 14. listopada 1947. godine prvi je put zrakoplovom službeno probijen zvučni zid tj. brzina od 1 Macha. To je učinio slavni pilot Charles Chuck Yeager, koji je time postao jedan od najpoznatijih ljudi u čitavoj povijesti zrakoplovstva. Letio je u raketnom zrakoplovu Bell X-1, a nije poletio s tla, nego je zajedno sa zrakoplovom ispušten iz bombardera Boeing B-29 Supertvrđava (engl. Superfortress). Pilot Chuck Yeager svom je zrakoplovu X-1 dao nadimak Glamorous Glennis prema vlastitoj supruzi. 

U Drugom svjetskom ratu Chuck Yeager bio je letački as. Oborio je više od deset njemačkih zrakoplova, uključujući pet u jednom jedinom danu. Kasnije je Yeager dospio i do čina brigadnog generala u Američkom ratnom zrakoplovstvu (USAF).

Zanimljivo je da je Yeager dva dana uoči svog povijesnog leta slomio dva rebra pri padu s konja. Budući da nije htio propustiti let, prikrio je tu ozljedu, otišavši veterinaru umjesto liječniku. Na dan leta osjećao je takvu bol da nije mogao ni zatvoriti vrata zrakoplova samostalno. Ipak, kao što je spomenuto, uspješno je pri tom letu probio brzinu zvuka, na visini od oko 13.700 metara.


Komentari