Na današnji dan

Prvi pucanj iz atomske puške (1962.)

Nuklearna bojna glava koju je ispaljivao Davy Crockett imala je snagu kao 10.000 do 20.000 kilograma klasičnog eksploziva TNT-a. 

Dana 17. srpnja 1962. godine prvi put ispaljen je nuklearni projektil iz tzv. atomske puške. Riječ je bila o američkom lakom lanseru imena Davy Crockett (nazvan je po povijesnom junaku iz slavne Bitke za Alamo).Davy Crockett je zapravo bio svojevrsni laki bestrzajni top, kojim su mogla rukovati trojica vojnika. Mogli su ga postaviti na tronožac i ispalili nuklearni projektil prema neprijatelju.

Nuklearna bojna glava koju je ispaljivao imala je snagu kao 10.000 do 20.000 kilograma klasičnog eksploziva TNT-a. Dakle, posada od tri čovjeka, s Davyjem Crockettom utovarenim na džip, mogla je izvršiti artiljerijski udar jači od bilo kojeg klasičnog supertopa (najteži topovi u povijesti imali su granate sa svega nekoliko tisuća kilograma eksploziva sličnog TNT-u).

Davy Crockett služio je za relativno blisku borbu jer je maksimalni domet projektila bio od 2 do 4 kilometra. Još jače djelovanje od same eksplozije bila je radijacija, koja je mogla gotovo trenutno ubiti sve ljude u krugu od 150 metara, a one u krugu od 500 metara ozračiti dozom od koje će vremenom također umrijeti. Dakako da u takvim uvjetima i posadi koja je ispaljivala nije moglo biti svejedno.

Test Davyja Crocketta izveden je u pustinji u Nevadi. Zanimljivo je da je prisutan bio i Robert F. Kennedy, brat tadašnjeg američkog predsjednika. Napomenimo, Robert je za vrijeme bratovog predsjedničkog mandata vršio funkciju glavnog državnog odvjetnika što u praksi odgovara ministru pravosuđa u drugim zemljama.


Komentari