Na današnji dan

Prvi princ kraljevske krvi koji bi postao kraljem da je duže poživio – 1562.

Antun od Navare imao je u Francuskoj titulu prvog princa kraljevske krvi. To je bio naslov za najbližeg kraljevog rođaka izvan uže obitelji (tj. ne računajući kraljevu djecu i unuke).

Dana 17. studenog 1562. godine umro je Antun od Navare, pripadnik znamenite dinastije Capet-Bourbon. Osobito je zanimljiv po tome što je s njegovim sinom Henrikom IV. dinastija Borubon došla na francusko kraljevsko prijestolje. Antun je bio po svojoj supruzi Ivani III. kralj Navare, malene države smještene između Francuske i Španjolske. Antunova dinastija Bourbon bila je mlađa grana francuske vladajuće kraljevske dinastije Capet, a potjecala je od kralja svetog Luja IX. (jedini francuski kralj koji je ikada proglašen svecem Katoličke Crkve). Bourboni su ime dobili po posjedu Bourbon, odnosno po dvorcu koji danas nosi naziv Bourbon-l’Archambault, a nalazi se u središnjem dijelu Francuske, otprilike 250 kilometara južno od Pariza i 160 kilometara sjeverozapadno od Lyona.

Osim što je po supruzi bio kralj Navare, Antun je imao znatne posjede u Francuskoj, a zbog postupnog izumiranja glavne grane dinastije Capet, postao je tzv. prvim princom kraljevske krvi (franc. premier prince du sang). To je bio naslov za najbližeg kraljevog rođaka izvan uže obitelji (tj. ne računajući kraljevu djecu i unuke). Prvi prinčevi kraljevske krvi imali su važan položaj u francuskom društvu jer se znalo da će prvi naslijediti prijestolje u slučaju da vladajući kralj umre bez zakonitih potomaka.

Antun od Navare umro je u mjestu Les Andelys u Normandiji. U trenutku smrti bile su mu samo 44 godine. Da je poživio još 26 godina postao bi francuskim kraljem, a ovako je kraljem postao njegov sin Henrik IV.


Komentari