Na današnji dan

Prvi premijer Ruskog Carstva – grof Sergej Witte (1849.)

Dana 29. lipnja 1849. rođen je Sergej Witte, prvi čovjek u povijesti kojeg se može nazvati ruskim premijerom u užem smislu riječi. Naime, Witte je 1905. godine dobio funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara Ruskog Carstva. Ta funkcija odgovarala je predsjedniku vlade, tj. premijeru u drugim zemljama.

Witteovo prezime bilo je zapravo njemačko-nizozemskog podrijetla, a on je rođen u gruzijskom gradu Tbilisiju. Radio je kao upravitelj željeznica, a jednom je prilikom došao u sukob s carskim službenicima jer je želio upozoriti na opasnost koja nastaje kad vlak prevozi carsku obitelj velikom brzinom. Godine 1888. doista je došlo do željezničke nesreće, kad je s pruge izletio vlak s carskom obitelji. Car Aleksandar III., poznat po svojoj krupnoj građi, tada je navodno pridržavao krov vlaka dok obitelj nije izašla iz njega. Budući da se pokazalo da je Witte s pravom bio upozoravao na opasnost, nakon te je nesreće postavljen za glavnog direktora državnih željeznica.

Witte je s vremenom sve više napredovao. Godine 1892. postavljen je za ministra prijevoza, a ubrzo i za ministra financija. Godine 1903. došao je na čelo Komiteta ministara. Kad je to tijelo preuređeno u Vijeće ministara, u smislu da je osim savjetodavne funkcije dobilo i izvršnu, Witte je postao svojevrsnim prvim premijerom u povijesti Ruskog Carstva. Iste godine dobio je Sergej Witte i titulu grofa.

Premda je obitelj Witte izvorno bila protestantska, Witte je bio pravoslavni kršćanin. Umro je 1915. u Petrogradu, u doba Prvog svjetskog rata.


Komentari