Na današnji dan

Prvi predsjednik SAD-a koji je putovao avionom – 1943.

Prije Roosevelta američki predsjednici u strane posjete putovali su isključivo brodovima.

Dana 14. siječnja 1943. godine doletio je američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt u Maroko kako bi prisustvovao poznatoj savezničkoj konferenciji u Casablanci. Povijesno je zanimljivo što je to bio prvi let nekog američkog predsjednika avionom za vrijeme mandata. Prije Franklina D. Roosevelta američki su predsjednici u strane posjete putovali isključivo brodovima, a na kopnu su koristili starija sredstva prijevoza – željeznicu, automobil, a ranije i kočiju ili konja.

Put predsjednika Roosevelta u Casablancu bio je riskantna misija, jer je to bila 1943. godina, usred Drugog svjetskog rata. Stoga let nije usmjeren izravno iz SAD-a u Maroko, nego je tajno isplanirana složena ruta. Naime, predsjednik je prvo kopnom iz Washingtona došao na Floridu, zatim je odletio avionom na otok Trinidad u Karibima, te dalje do brazilskog grada Belema. Tek se otamo uputio na let preko Atlantskog oceana, i to do Gambije u Africi, a zatim tek do Casablance.

Zrakoplov kojim je prošao većinu tog prvog predsjedničkog putovanja bio je tipa Boeing 314 Clipper. To je zapravo bio hidroavion, a poznat je i po tome što je njime letio i britanski premijer Churchill. Poznati naziv Air Force One za američki predsjednički zrakoplov rabio se tek od 1953. godine.


Komentari