Na današnji dan

Prvi predsjednik Afganistana bio je rođak posljednjeg kralja te zemlje – 1909.

Svi oni pripadaju narodu Paštunaca (Patana), koji je među najspecifičnijima na svijetu po svom izrazitom plemenskom ustroju. Patani su danas najbrojniji narod u Afganistanu, a činili su i većinu talibana.

Prvi predsjednik Afganistana u povijesti te zemlje rođen je 18. srpnja 1909. godine. Ime mu je bilo Muhamed Daud Kan, a na vlast je došao nakon svrgavanja posljednjeg afganistanskog kralja Muhameda Zahir Šaha. Ono što je osobito zanimljivo jest činjenica da su taj posljednji kralj i taj prvi predsjednik Afganistana bili bliski rođaci. Naime, njihovi očevi bili su polubraća (imali su istog oca). Ta pojava da vlast ostaje u rukama iste obitelji čak i pri promjeni političkog sustava karakteristična je za afganistansko plemensko društveno uređenje. Čak je i današnji predsjednik Afganistana Hamid Karzai u rodu s navedenim kraljem i prvim predsjednikom.

Država Afganistan nazvana je po Afgancima koje je pravilnije nazivati Paštunci ili Patani. Naime, narod Patana jedan je od najspecifičnijih na svijetu, i to po svom izrazitom plemenskom ustroju (ponešto sličnom židovskim i arapskim plemenima tijekom povijesti). Kod Patana je riječ o tzv. segmentarnom društvu. Naime, ljudi se ondje grupiraju prema podrijetlu: članovi iste obitelji uvijek se drže zajedno u borbi protiv susjeda, a članovi istog plemena u borbi protiv stranaca. Primjerice, brat će uvijek stati uz brata u sukobu s nekim nećakom, no svi će se njih trojica, premda zaraćeni, ujediniti ako ih napadne neki stranac izvana. To se može sažeti beduinskom izrekom: “Ja i moja braća protiv mojih nećaka, ja i moji nećaci protiv svijeta.”

Patani su danas najbrojniji narod u Afganistanu, a činili su i većinu talibana. I inače su poznati po svojoj ratničkoj tradiciji. Mnogo ih živi i u Pakistanu – čak još i više nego u Afganistanu, ali ne čine većinu. Ukupno na svijetu ima oko 50 milijuna Patana, pa predstavljaju najveće segmentarno plemensko društvo uopće.

Prvi predsjednik Afganistana Muhamed Daud Kan pripadao je dinastiji Barakzai, jednoj od najmoćnijih u patanskom plemenskom sustavu. Iz iste su dinastije bili i svi patanski kraljevi Afganistana, a također i emiri u doba prije proglašenja kraljevstva. Današnji predsjednik Afganistana Hamid Karzai pripada plemenu Popalzai, koje je u rodu sa spomenutim Barakzaima (do razdvajanja tih grana došlo je izgleda u 16. stoljeću).


Komentari