Na današnji dan

Prvi predsjednički izbori u povijesti Njemačke – 1919.

Pobijedio je Friedrich Ebert, pripadnik socijaldemokratske stranke SPD.

Dana 11. veljače 1919. godine održani su prvi predsjednički izbori u povijesti Njemačke. Na njima je Friedrich Ebert, pripadnik socijaldemokratske stranke SPD (njem. Sozialdemokratische Partei Deutschlands), izabran za predsjednika Njemačke. Ebert je rođen u njemačkom gradu Heidelbergu, a u trenutku izbora za njemačkog predsjednika imao je 48 godina.

Na spomenutim izborima protukandidat mu je bio grof Arthur von Posadowsky-Wehner iz konzervativne stranke DNVP (njem. Deutschnationale Volkspartei), nekadašnji pruski ministar i vicekancelar Njemačkog Carstva. Napomenimo, u trenutku Ebertovog izbora Njemačka je po ustrojstvu bila republika, poznata i kao Weimarska Njemačka ili Weimarska Republika. Njemačko Carstvo, koje je prethodilo toj republici, bilo je propalo nakon njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu 1918. godine.

Friedrich Ebert ostao je na položaju predsjednika Weimarske Njemačke sve do 28. veljače 1925. godine, kad ga je zamijenio Paul von Hindenburg, znameniti njemački ratni heroj iz Prvog svjetskog rata. Tijekom cijelog razdoblja postojanja Weimarske Njemačke samo su spomenuta dvojica, Ebert i Hindenburg, bila na predsjedničkom položaju, jer je nakon Hindenburgove smrti kancelar Adolf Hitler prestao koristiti u praksi tu titulu (preferirao je titulu Führera).


Komentari