Na današnji dan

Prvi pokušaj prijelaza Atlantskog oceana zračnim brodom – 1910.

Taj rani pokušaj prijelaza Atlantskog oceana zračnim putem izveden je čak prije porinuća znamenitog prekooceanskog putničkog broda Titanica.

Dana 15. listopada 1910. godine izveden je prvi pokušaj prijelaza Atlantskog oceana zračnim brodom. Radilo se o zračnom brodu America izrađenom u Francuskoj za američkog istraživača i novinara Waltera Wellmana. 

America je napustila Atlantic City na obali New Jerseyja i uputila se na pokušaj prijelaza Atlantika. Ipak, ubrzo su se pojavili problemi. Kondenzirana voda na vanjskoj strani zračnog broda toliko ga je otežala da je bilo teško postići željenu visinu. Nakon 38 sati leta motori su otkazali, navodno zbog pijeska koji je ušao u njih. Nakon prijeđenih otprilike 2.200 kilometara pomoć je zatražena od parobroda Trent, kojeg su iz zračnog broda ugledali zapadno od Bermude. Posada je napustila zračni brod i u čamcu za spašavanje dokopala se parobroda. Srećom, nitko nije stradao, a zanimljivo je da ostaci napuštenog zračnog broda America nikada više nisu pronađeni (vjerojatno su potonuli na dno Atlantskog oceana).

Komentari