Na današnji dan

Rođen slavni izumitelj Karl Benz (1844.)

Dana 25. studenog 1844. u Njemačkoj rođen je izumitelj automobila Karl Benz. San mu je bio napraviti kočiju bez konja, a hobi su mu bili bicikli. Godine 1885. napravio je prvi automobil u povijesti, stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije upotrijebio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 958 kubika i 0,8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat.

Tri godine kasnije njegova je supruga Bertha Benz obavila prvu vožnju automobilom na veliku udaljenost, kad je suprugovim automobilom, bez njegovog znanja, otputovala svojoj majci. Prevalila je put od 106 kilometara od Mannheima do Pforzheima u Schwarzwaldu.

Danas se redovito organizira reli oldtajmera u spomen na njeno putovanje, a ruta tog putovanja proglašena je spomenikom industrijske baštine. Berthina je namjera pri putovanju bila upoznati svijet s praktičnosti suprugovog izuma (marketing). Godine 1926. Benzova se kompanija spojila s Daimlerom i formiran je Daimler-Benz, koji je svoje automobile prodavao pod imenom Mercedes-Benz.


Komentari