Na današnji dan

Prvi papinski posjet Bijeloj kući – 1979.

Papa Ivan Pavao II. i američki predsjednik i kasniji nobelovac Jimmy Carter razgovarali su u Ovalnom uredu nasamo oko jedan sat. Njih dvojica već su od prije dijelili zajedničke kršćanske ideale.

Dana 6. listopada 1979. prvi je put u povijesti jedan papa stupio nogom u Bijelu kuću. Američki predsjednik Jimmy Carter srdačno je u svom domu dočekao papu Ivana Pavla II. koji je bio u posjetu SAD-u. Predsjednik je papu opisao kao “hrabrog čovjeka koji inspirira svijet”. Unatoč tome što Jimmy Carter nije bio katolik (John F. Kennedy bio je jedini katolički predsjednik SAD-a), bio je duboko religiozni kršćanin. Naime, Carter je od mladih dana pokazivao vezanost za kršćanstvo. Radio je kao učitelj u nedjeljnoj školi u svojoj Baptističkoj crkvi. Čak je i kao predsjednik SAD-a molio nekoliko puta na dan i izjavljivao da je Isus Krist pokretačka snaga njegovog života. Carter je kasnije dobio i Nobelovu nagradu za svoja mirotvorna nastojanja, a poznat je i kao humanitarni djelatnik.

Papa i predsjednik razgovarali su u Ovalnom uredu nasamo oko jedan sat. Složili su se da neće razgovarati kao diplomati, nego kao kršćanska braća. Carter je prvo upitao papu kako se nosi s činjenicom da ga mnoštvo obožava. Papa je rekao da osobno oko tog problema moli više nego oko ičeg drugog. Nakon sastanka, Carter je izjavio da su se papa i on složili oko važnosti nastojanja oko pitanja ljudskih prava u svijetu. Razgovarali su o stanju u raznim dijelovima svijeta, poput Filipina, Južne Koreje, Kine, Europe i Bliskog Istoka.

Papa je blagoslovio predsjednika Cartera i poklonio mu srebrni kip s natpisom Mir tebi. Predsjednikovoj majci Lillian Carter, koja je poznata medicinska sestra i humanitarka, papa je također dao dar. Inače, taj papin šestodnevni posjet SAD-u 1979. godine bio je vrlo uspješan, tako da je magazin Time nazvao papu John Paul, Superstar zbog okupljanja velikih mnoštava oduševljenih pobornika.


Komentari