Na današnji dan

Prvi papa u New Yorku (1965.)

Dana 4. listopada 1965. prvi je put u povijesti papa stupio na tlo Sjedinjenih Američkih Država. Naime, tog je dana papa Pavao VI. doputovao u SAD na svoj pastoralni pohod. Podsjetimo, papa Pavao VI. (Giovanni Battista Montini) bio je prvi papa koji je putovao izvan Europe za vrijeme pontifikata, a bio je i prvi papa koji je putovao zrakoplovom.

Papa je u SAD-u ostao svega 14 sati. Sastao se s tadašnjim američkim predsjednikom Lyndonom B. Johnsonom, koji je dvije godine ranije naslijedio ubijenog Johna F. Kennedyja (Johnson je bio Kennedyjev potpredsjednik i po tom ga je pravu naslijedio nakon atentata). Papa je predsjedniku poklonio veliku sliku nazvanu Uskrsli Krist, a ovaj mu je poklonio zlatni globus i sliku sebe u srebrnom okviru i s potpisom. Papa je zatim s oko 100.000 vjernika okupljenih na poznatom Yankee Stadiumu održao misu za mir u svijetu.

Inače, to nije bio prvi sastanak nekog pape i američkog predsjednika. Naime, već su se ranije s papama sastajali Woodrow Wilson, Dwight D. Eisenhower i John F. Kennedy, ali ne u SAD-u, nego u Vatikanu. Dapače, s Johnom F. Kennedyjem (jedinim američkim predsjednikom koji je bio katolik) sastao se upravo papa Pavao VI., i to samo oko četiri i pol mjeseca prije atentata na Kennedyja.

Komentari