Na današnji dan

Prvi nositelj najstarije vojvodske titule u Engleskoj – 1366.

Thomas de Mowbray dobio je titulu vojvode od Norfolka od engleskog kralja Rikarda II. iz dinastije Plantagenet. 

Dana 22. ožujka 1366. godine rođen je Thomas de Mowbray, prva osoba u povijesti koja je nosila uglednu titulu vojvode od Norfolka (engl. Duke of Norfolk). Riječ je povijesno važnoj tituli jer danas predstavlja najstariju vojvodsku titulu u cjelokupnom britanskom sustavu aristokracije (za razliku od vojvodskih titula koje se dodjeljuju pripadnicima britanske kraljevske obitelji).

Thomas de Mowbray dobio je tu titulu 1397. godine od engleskog kralja Rikarda II. iz dinastije Plantagenet. Dijelom je prvi vojvoda i osobno bio kraljevskog podrijetla, kao potomak dinastija Plantagenet i Capet po ženskoj liniji. Prezime Mowbray potjecalo je iz Normandije, a naziv je dobilo po dvorcu i posjedu Montbray. Prvi preci te dinastije u Englesku su došli s normanskim vojvodom Vilimom Osvajačem, koji je postao engleskim kraljem 1066. godine. Titula vojvode od Norfolka naziv je dobila prema povijesnoj engleskoj grofoviji Norfolk, smještenoj sjeveroistočno od Londona, premda Thomas de Mowbray time nije dobio i vlast nad tim područjem (engleske aristokratske titule nisu bile izravno vezane uz toponime po kojima su nosile nazive).

Prvi vojvoda od Norfolka preminuo je od kuge 1399. godine u Veneciji, kad je bio tek u ranim tridesetim godinama života.

Komentari