Na današnji dan

Prvi njemački napad V-1 projektilima na London (1944.)

Dana 13. lipnja 1944. njemačke leteće bombe tipa V-1 pale su po prvi put na London. Dogodilo se to točno tjedan dana nakon početka savezniče invazije na Normandiju (poznati Dan D), pa se taj napad mogao predstaviti kao osveta. Uostalom, ime V-1 bilo je kratica za Vergeltungswaffe-1 što znači Oružje odmazde 1.

Leteća bomba V-1 zapravo je bio krstareći projektil pokretan pulsirajućim mlaznim motorom. Bila je dugačka oko 8 metara i mogla je nositi eksplozivnu bojnu glavu od čak 850 kilograma. Imala je čak i mala krila, raspona od približno 5.4 metara. Zanimljiv je bio pogon pomoću pulsirajućeg mlaznog motora. Naime, taj je motor proizvodio 45-55 pulseva u sekundi, koji su izazivani pomoću svjećice koja je detonirala zapaljivu smjesu goriva i zraka. To je projektilu V-1 davalo specifičan zvuk sličan zujanju frekvencije 45-55 Hz.

Prvi projektil pao je na područje Londona zvano Mile End. Već je ta prva bomba ubila šest ljudi i ranila trideset. Inače, Mile End nalazi se u istočnom dijelu Londona, nedaleko od današnje lokacije olimpijskog kompleksa koji je sagrađen za Olimpijske igre 2012. godine. Ubrzo su Nijemci počeli gađati London sa znatnim brojem projektila svakog dana. Do kraja Drugog svjetskog rata lansirana je čak 9.521 leteća bomba V-1 na Englesku.

Komentari