Na današnji dan

Prvi Nijemac u svemiru (1978.)

Dana 26. kolovoza 1978. lansiran je u svemir prvi Nijemac u povijesti. Ime mu je bilo Sigmund Werner Paul Jähn, a rođen je u naselju Morgenröthe-Rautenkranz na području njemačke pokrajine Saske (nedaleko od granice s Češkom). Jähn je rođen 1937. godine, u doba kad je Njemačka bila pod vlašću Adolfa Hitlera. Nakon rata živio je u Istočnoj Njemačkoj.

Jähn je poletio u svemir u sklopu sovjetske misije Sojuz 31. U to doba bio je državljanin Istočne Njemačke (njem. Deutsche Demokratische Republik – DDR), a sovjeti su ga u svoj svemirski let uključili putem Interkozmos programa. Radilo se o sovjetskom slanju državljana prijateljskih nacija u svemir.

Let Sojuza 31 trajao je oko 7 dana i 20 sati, a nekon uspješno obavljene misije Jähn je odlikovan naslovom heroja Sovjetskog Saveza i heroja DDR-a. U oružanim snagama DDR-a imao je čin general-majora. Nakon ujedinjenja Njemačke Jähn je radio u Njemačkom centru za zračne i svemirske letove (njem. Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt – DLR), te u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA).

Komentari