Na današnji dan

Prvi Napoleonov neuspjeh u velikoj bitki (Aspern-Essling) – 1809.

Žrtvama te bitke podignut je spomenik, zvan Lav od Asperna, koji je dizajnirao kipar Anton Dominik Fernkorn, autor spomenika banu Jelačiću i skulpture Blažene Djevice Marije pred katedralom na Kaptolu.

Dana 21. svibnja 1809. godine započela je znamenita Bitka kod Asperna i Esslinga, jedna od najpoznatijih tijekom Napoleonskih ratova. To je bila prva velika bitka u kojoj Napoleon Bonaparte nije uspio pobijediti. Premda se ne može doslovno reći da je Napoleon tada bio poražen, ipak su Austrijanci taj okršaj smatrali svojom pobjedom. Vrhovni zapovjednik habsburške vojske u toj bitki bio je nadvojvoda Karlo, unuk nekadašnje carice Marije Terezije. Karlo je bio brat tadašnjeg vladajućeg austrijskog cara Franje II. i imao je čin feldmaršala.

Bitka se odvijala kod austrijskih naselja Asperna i Esslinga, desetak kilometara od Beča. Ta se naselja nalaze preko puta Dunava u odnosu na Beč, na području Marchfelda. Uoči bitke Napoleon je već posjedovao Beč (osvojio ga je oko tjedan dana ranije). Budući da se glavnina austrijske vojske nalazila preko Dunava, Napoleon je odlučio prijeći tu rijeku i napasti neprijatelje.

Nadvojvoda Karlo nije spriječio francusku vojsku pri prelaženju Dunava. Napao ih je tek kad su se većim dijelom prebacili preko otoka Lobaua i smjestili kod spomenutih naselja Aspern i Essling. Okršaj je bio krvav i trajao je čak dva dana. Naime, nakon cijelog prvog dana borbe postrojbe su prenoćile, a zatim su se nastavile boriti i drugog dana.


Ukupno je u bitki kod Asperna i Esslinga poginulo više od 13.000 ljudi. Kasnije je žrtvama podignut spomenik, zvan Lav od Asperna (Der Löwe von Aspern). 

Zanimljivo je da je taj spomenik dizajnirao znameniti kipar Anton Dominik Fernkorn, autor spomenika banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu i skulpture Blažene Djevice Marije pred katedralom na Kaptolu.

Komentari