Na današnji dan

Prvi musliman koji je dobio Nobelovu nagradu za znanost (1996.)

Dana 21. studenog 1996. umro je Abdus Salam, prvi musliman koji je dobio Nobelovu nagradu za znanost. Naime, Salamu je 1979. dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku (elektroslabu teoriju), a dobio je tijekom života i mnoge druge nagrade za svoj znanstveni rad. Inače, on je bio drugi muslimanski Nobelovac, odmah iza egipatskog predsjednika Sadata koji je prethodne godine (1978.) dobio Nobelovu nagradu za mir.

Abdus Salam bio je pakistanski državljanin i za sada je jedan od samo dvoje stanovnika Pakistana koji su dobili Nobelovu nagradu (druga je Malala Yousafzai koja je Nobelovu nagradu za mir dobila 2014. godine). Salam je rođen u gradu Jhangu u doba kad je pakistansko područje još uvijek pripadalo britanskoj Indiji. Studirao je matematiku i fiziku na Cambridgeu, a ondje je fiziku i doktorirao.

Abdus Salam sudjelovao je i u pakistanskom nuklearnom programu. Danas je Pakistan jedina većinski muslimanska država na svijetu koja posjeduje nuklearno oružje. Umro je u Oxfordu, a pokopan je u Pakistanu. U trenutku smrti bio je u 71. godini.


Komentari