Na današnji dan

Prvi moderni papa koji je odbio krunidbu (1978.)

Dana 3. rujna 1978. ustoličen je papa Ivan Pavao I., prvi koji je odbio papinsku krunidbu. Naime, krunjenje novoizabranog pape trostrukom papinskom krunom (tijarom) bilo je običaj kroz 820 godina (1143. – 1963.) u Katoličkoj Crkvi. Ivan Pavao I. dokinuo je tu tradiciju i ustoličenje je obavljeno misom i obredom. Već je njegov neposredni prethodnik Pavao VI. prestao rabiti krunu i najavio da će biti prodana, a novac dobiven od prodaje da će biti dan u dobrotvorne svrhe.

Ivan Pavao I. po mnogo čemu je poseban papa u povijesti. Vladao je samo 33 dana, od 26. kolovoza do 28. rujna 1978., po čemu je jedan od papa s najkraćim mandatom ikada. Bio je i prvi papa koji je imao dva imena. Uzeo ih je po svojim prethodnicima, sv. Ivanu XXIII. i Pavlu VI., papama koji su započeli i završili Drugi vatikanski koncil. Osim toga, Ivan Pavao I. bio je i prvi papa u povijesti za kojeg se zna da je koristio oznaku prvi uz ime. Svi prijašnji pape ili su imali samo ime (sv. Petar, sv. Siksto ) ili su bili drugi, treći itd. Blaženi papa Ivan Pavao II. uzeo je svoje ime upravo u čast svog prerano preminulog prethodnika.

Ivan Pavao I. rođen je pod imenom Albino Luciani, a prije nego je postao papa imao je visok položaj patrijarha Venecije. Bio je popularan među vjernicima zbog svoje poniznosti i nasmijanosti, pa su ga čak nazvali Nasmijani papa. Bio je prvi moderni papa koji je koristio izraz ja u obraćanju vjernicima, umjesto majestetičnog mi, i prvi koji je odbio korištenje tradicionalne papinske nosiljke nazvane sedia gestatoria. Papinski moto bio mu je Humilitas (hrv. poniznost).

Papa Ivan Pavao I. preminuo je iznenada u 66. godini 28. rujna. Pontifikat mu je trajao tek 33 dana. Zbog toga postoje teorije da je zapravo otrovan, ali o tome nema čvrstih dokaza. Niti tri tjedna nakon njegove smrti za novog je papu izabran Karol Józef Wojtyła, kao Ivan Pavao II.


Komentari