Na današnji dan

Prvi ministar-predsjednik Austrijskog Carstva – 1778.

Grof Franz Anton von Kolowrat-Liebsteinsky rodio se u Pragu, a studirao je na znamenitom Karlovom sveučilištu u tom gradu. 

Dana 31. siječnja 1778. godine rođen je grof Franz Anton von Kolowrat-Liebsteinsky, prvi ministar-predsjednik Austrijskog Carstva. Obitelj Kolowrat pripadala je krugu najbogatijih i najuglednijih čeških plemićkih obitelji, a utjecajna je bila već u srednjem vijeku. Grof Franz Anton pripadao je grani obitelji zvanoj Kolowrat-Liebsteinsky, koja je naziv dobila po dvorcu Libštejnu, smještenom oko šezdeset kilometara jugozapadno od Praga. Njegova je grana obitelji posjedovala i velik dvorac Rychnov nad Kněžnou u sjevernom dijelu Češke.

Grof Franz Anton rodio se u Pragu, a studirao je na znamenitom Karlovom sveučilištu u tom gradu. Dospio je do nekih od najviših funkcija u autonomnoj upravi Češkog Kraljevstva u sastavu Habsburške Monarhije. Tako je od 1811. godine bio vrhovni burggrof Češkog Kraljevstva, na kojoj je funkciji simpatizirao češki preporodni pokret. Vrhovni burggrofovi Češkog Kraljevstva nominalno su bili najviši predstavnici velikaškog staleža u Češkoj, zbog čega su imali vrlo prestižan status.

S vremenom je grof Franz Anton dospio i u središnja upravna tijela Habsburške Monarhje u Beču, gdje je postao suparnikom moćnog kneza Metternicha. Nakon Metternichovog pada u revolucionarnim zbivanjima 1848. godine postavljen je za prvog ministra-predsjednika Austrijskog Carstva, no u tom burnom vremenu nije se na toj poziciji dugo održao. Dao je ostavku, službeno zbog zdravstvenih razloga, već sljedećeg mjeseca. Njegovom smrću 1861. godine izumrla je u muškom liniji spomenuta obitelj Kolowrat-Liebsteinsky (drugi ogranci obitelji Kolowrat, poput onog zvanog Kolowrat-Krakowsky, održali su se do danas).


Komentari