Na današnji dan

Prvi McDonald’s restoran otvorila su irska braća McDonald – 1940.

Braća McDonald na današnji su dan 1940. godine otvorila svoj restoran, iz kojega će nastati planetarno raširena franšiza. Taj prvi restoran nalazio se u gradiću San Bernardino u Kaliforniji. Zanimljivo je da su braći McDonald i otac i majka rođeni u Irskoj.

Dana 15. svibnja 1940. godine otvoren je prvi McDonald’s restoran u povijesti. Otvorila su ga braća Richard i Maurice McDonald (poznati i kao Dick i Mac). Zanimljivo je da su oni bili podrijetlom Irci. Njihov otac Patrick J. McDonald odselio se 1877. godine iz Irske u SAD. Majka im je također bila rođena u Irskoj i doselila se u Ameriku kao dijete. Već je njihov otac Patrick otvorio jedan restoran, nazvan The Airdrome, koji se nalazio uz trasu poznate cesta Route 66 u Kaliforniji (najpoznatija cesta u američkoj povijesti).

Braća McDonald na današnji su dan otvorila svoj restoran poznat kao McDonald’s Bar-B-Q također u Kaliforniji, ali oko 64 kilometra od očevog restorana – u gradiću San Bernardino. Prvi čovjek koji je pekao meso bio je izgleda sam Richard Dick McDonald (mlađi od dvojice braće). Posao je dobro krenuo pa su tijekom ranih 1950-ih braća počela prodavati franšize za restorane. Braći McDonald cilj je navodno bio zaraditi milijun dolara prije nego navrše 50 godina života. Početkom 1960-ih godina prodali su svoj udio poznatom Rayu Krocu. Oni su doista zaradili ponešto novaca, ali tek kasnije je McDonald’s postao svjetski fenomen divovskog opsega. Ispalo je da su se vjerojatno prerano povukli iz posla.


Komentari