Na današnji dan

Prvi masovni prijevoz zatvorenika u Auschwitz – 1940.

Izvorni logor kod Auschwitza (poznat i pod nazivom Auschwitz I), nalazio se uz rijeku Sołu, pritoku Visle, oko kilometara i pol jugozapadno od središta grada Oświęcima. 

Dana 14. lipnja 1940. godine izvršen je prvi masovni prijevoz zatvorenika u koncentracijski logor Auschwitz. Vlakom je dovezeno 728 poljskih zatvorenika, od kojih je bilo dvadeset Židova. Prevezeni su iz Tarnówa, grada u današnjoj južnoj Poljskoj, a privremeno su smješteni u nekadašnju zgradu Poljskog duhanskog monopola, dok logor ne bude spreman za njihov primitak. Prethodno su u Tarnówu spomenuti ljudi bili u klasičnom zatvoru, a dolazak u Auschwitz predstavljao je za njih ulazak u sustav koncentracijskih logora. Grad Auschwitz (polj. Oświęcim) nalazi se oko 50 kilometara zapadno od Krakova, nedaleko od rijeke Visle (najduže poljske rijeke, koja prolazi nizvodno od Oświęcima također i kroz Krakov, Varšavu te Gdanjsk). Inače, rijeka Visla izvire u blizini tromeđe Češke, Slovačke i Poljske, a Oświęcim je smješten na području njenog gornjeg toka. Izvorni logor kod Auschwitza (poznat i pod nazivom Auschwitz I), nalazio se uz rijeku Sołu, pritoku Visle, oko kilometara i pol jugozapadno od središta grada Oświęcima.

Prvi zapovjednik logora Auschwitz bio je SS-ovac Rudolf Höß, koji je tada imao čin SS-Hauptsturmführera, a zamjenik mu je bio Josef Kramer (tadašnji SS-Obersturmführer). Velika većina od dovezenih 728 zatvorenika bili su Poljaci katoličke vjeroispovijesti, a masovne deportacije Židova započele su implementacijom planova za njihovo istrebljenje, što je dovelo do strahovitog Holokausta.

Komentari