Na današnji dan

Prvi ljudski objekt napustio Sunčev sustav – 1983.

Sonda Pioneer 10 nosi znamenitu pozlaćenu pločicu s ljudskim likovima i slikovnom porukom za eventualna vanzemaljska bića.

Dana 13. lipnja 1983. godine prvi je ljudski objekt napustio Sunčev sustav. Bila je to svemirska sonda Pioneer 10, lansirana još 1972. godine (11 godina ranije). Ona je izašla iz Sunčevog sustava prešavši Neptunovu orbitu (u tom je trenutku Neptun bio najudaljeniji planet od Sunca). Dakako, to je samo jedan od mogućih načina definiranja granice Sunčevog sustava i međuzvjezdanog prostora.

U dosadašnjoj povijesti istraživanja svemira samo su četiri svemirske sonde napustile Sunčev sustav. Bili su to Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 i Voyager 2. Sve četiri lansirane su tijekom 1970-ih godina. Tek je 2006. godine lansirana nova, peta sonda koja će napustiti Sunčev sustav. Ime joj je New Horizons.

Sonda Pioneer 10 nosi znamenitu pozlaćenu pločicu s ljudskim likovima i slikovnom porukom za eventualna vanzemaljska bića. Ta tzv. Pioneer pločica (engl. Pioneer plaque) stavljena je i na Pioneer 11, a napravljena je u suradnji s poznatim piscem i futurologom Carlom Saganom. Prikazuje gole likove muškarca i žene te položaj Zemlje u odnosu na druge planete Sunčevog sustava. Također, prikazuje i lokaciju Sunca s obzirom na okolne pulsare.

Danas se Pioneer 10 nalazi oko 16 milijardi kilometara od Sunca i putuje brzinom od oko 12,037 km/s, otprilike u smjeru zvijezde Aldebaran u zviježđu Bika. Za dolazak do te zvijezde trebalo bi joj više od dva milijuna godina, i to pod pretpostavkom da se Aldebaran ne giba u odnosu na sondu.


Komentari