Na današnji dan

Prvi liječnik kojeg je NASA poslala u svemir – 1932.

Dr. Kerwin poslan je u svemir kao član misije Skylab 2. Ta je misija dospjela do američke svemirske postaje Skylab i provela je na njoj 28 dana, što je bio dotadašnji rekord za ljudski boravak u svemiru.

Dana 19. veljače 1932. godine rođen je Joseph P. Kerwin, prvi američki liječnik koji je postao astronautom. Rodio se u Oak Parku pokraj Chicaga 1932. godine, u obitelji irskog podrijetla. Doktorom medicine postao je 1957. godine, a ubrzo je zatim počeo raditi kao liječnik u Američkoj ratnoj mornarici. S vremenom je postao i mornaričkim zrakoplovcem, a dosegao je čin kapetana, što je mornarički ekvivalent pukovnika u kopnenoj vojsci. NASA ga je izabrala za astronautski trening 1965. godine, kao prvog liječnika u svojoj povijesti.

Kerwin je poslan u svemir 1973. godine, kao član misije Skylab 2. Ta je misija dospjela do američke svemirske postaje Skylab i provela je na njoj 28 dana, što je bio dotadašnji rekord za ljudski boravak u svemiru. Budući da su se sva trojica astronauta vratila uspješno na Zemlju, bio je to ujedno prvi uspješni povratak ljudi s bilo koje svemirske postaje (prethodno su se na Zemlju vraćali sovjetski kozmonauti na misiji Sojuz 11, sa svemirske postaje Saljut 1, no poginuli su tijekom povratka).


Komentari