Na današnji dan

Prvi let zrakoplovom oko svijeta (1924.)

Dana 28. rujna 1924. dovršen je prvi let zrakoplovom oko svijeta. Radilo se o pothvatu pripadnika američkog ratnog zrakoplovstva, a za let je korišten zrakoplov tipa Douglas World Cruiser (DWC). Radilo se o specijalno prerađenom Douglasovom torpednom bombarderu DT-2. Donald Douglas, čija je kompanija proizvela zrakoplove, bio je zrakoplovni dizajner čije je ime kasnije postalo dijelom imena znamenite kompanije McDonnell Douglas (poznate po zrakoplovima DC-10 itd.)

Preradu dizajna kojim je dobiven model Douglas World Cruiser vodio je, uz spomenutog Donalda Douglasa, i Jack Northrop, jedan od osnivača današnje goleme kompanije Northrop Grumann (proizvođači stealth bombardera B-2 Spirit). Douglas World Cruiser imao je, između ostaloga, izrazito povećane spremnike za gorivo.

Na put oko svijeta krenula su istodobno četiri zrakoplova tipa Douglas World Cruiser, i to 6. travnja 1924. godine. Početna im je točka bila lokacija Sand Point pokraj američkog grada Seattlea. Jedan od četiriju zrakoplova srušio se iznad Aljaske, a drugi je morao prisilno sletiti u Atlantiku (posade su u oba slučaja preživjele), no ostala dva nastavila su put. Preletjeli su sa sjevernoameričkog na azijski kontinent izbjegavajući ulazak u zračni prostor SSSR-a, budući da za to nisu imali dozvolu. Leteći uz obale Kine došli su do Indokine, a zatim preko Indije i Bliskog istoka ušli u Europu.

Atlantski ocean preletjeli su preko Islanda i Grenlanda. Doletjevši do Seattlea zatvorili su puni krug ukupno preletjevši 44.342 kilometara. Čitav je let trajao 175 dana, tj. nešto manje od šest mjeseci. Kompanija Douglas koristila je za oglašavanje činjenicu da je njenim zrakoplovima prvi put obiđen svijet. Dapače, čak su izmijenili svoj logo u prikaz globusa koji obilaze zrakoplovi.


Komentari