Na današnji dan

Prvi let zrakoplova Douglas DC-3 Dakota (1935.)

Dana 17. prosinca 1935. izveden je prvi let zrakoplova Douglas DC-3 Dakota. Riječ je bila o zrakoplovu koji je učinio prijevoz putnika komercijalno isplativim. Razmjerno velika brzina i doseg tog zrakoplova, koji mu je omogućavao čak i prelijetanje čitavog prostora kontinentalnog SAD-a, učinio ga je vrlo zanimljivim za praktičan prijevoz putnika. Douglas DC-3 Dakota mogao je postići brzinu od oko 370 kilometara na sat, a imao je domet od 2400 kilometara. Prednost mu je bila i mogućnost korištenja razmjerno kratkih poletno-sletnih staza. 

Dizajn Douglasa DC-3 Dakote pokazao se toliko uspješnim da je taj zrakoplov čak i danas u redovitoj upotrebi, pri čemu su neki primjerci stariji od 70 godina. Riječ je u širokoj praksi o jedinstvenom slučaju korištenja nekog predratnog modela zrakoplova u regularne svrhe, za razliku od tzv. warbirds zrakoplova (očuvani ili restaurirani primjerci koji se koriste za zrakoplovne predstave).

Proizvodnja slavne Dakote obustavljena je 1942. godina, ali je dizajn prethodno preuzela američka vojska i preuredila kao vojnog transportera nazvavši nove inačice C-47 Skytrain i C-53 Skytrooper. Licencirana proizvodnja vojnih zrakoplova pokrenuta je još u Japanu (Shōwa L2D i Nakajima L2D) te Sovjetskom Savezu (Lisunov Li-2), a ti avioni završili su službi brojnih država saveznica navedenih sila (u Jugoslaviji je u službi bila inačica Lisunov Li-3). Ukupno je proizvedeno 607 civilnih aviona Douglas DC-3 Dakota i 15.472 vojnih aviona nastalih na temelju istog dizajna.

Piše: Boris Blažina


Komentari