Na današnji dan

Prvi let teškog njemačkog lovca Dornier Do 335 – 1943.

Dornier Do 335 Pfeil bio je najbrži propelerski zrakoplov iz razdoblja Hitlerovog Trećeg Reicha, sposoban doseći brzine iznad 750 kilometara na sat.

Dana 26. listopada 1943. godine održan je prvi službeni let teškog njemačkog lovca Dornier Do 335 Pfeil (sa značenjem strijela na njemačkom jeziku). Taj je zrakoplov bio specifičan po tome što je posjedovao i prednji i stražnji propeler, svaki pokretan svojim motorom. To je omogućavalo Dornieru Do 335 posjedovanje snage dvomotornog lovca uz vitkost i okretnost jednomotorca. Svaki od motora bio je veliki 12-cilindrični Daimler-Benz, s 44.520 kubičnih centimetara. Ti su motori postizali maksimalnu snagu od 1.750 pa i do 2.000 konjskih snaga svaki, što znači da je Dornier Do 335 mogao razviti ukupno gotovo 4.000 konjskih snaga. Bio je zbog toga najbrži propelerski zrakoplov iz razdoblja Hitlerovog Trećeg Reicha, sposoban doseći brzine iznad 750 kilometara na sat.

Razvoj Dorniera Do 335 započeo je razmjerno kasno, tako da te zrakoplove Nijemci nisu uspjeli proizvesti u značajnom broju do završetka Drugog svjetskog rata. Na prvom letu Dornierom Do 335 upravljao je pilot Hans Dieterle. Proizvodnja tih zrakoplova krenula je u Oberpfaffenhofenu u Bavarskoj (nedaleko od Münchena), gdje je Dornier imao proizvodne pogone. Do trenutka kad su Amerikanci zauzeli to područje proizvedeno je samo nekoliko desetaka zrakoplova.


Komentari