Na današnji dan

Prvi let stealth zrakoplova Lockheed F-117 Nighthawk (1981.)

Dana 18. lipnja 1981. izveden je prvi let američkog stealth zrakoplova Lockheed F-117 Nighthawk. Radilo se o prvom upotrebljivom tipu stealth zrakoplova u svjetskoj povijesti, što je Amerikancima davalo prednost pred ostalim svjetskim državama. Ukupno su proizvedena 64 primjerka tog zrakoplova, a borbenu je upotrebu F-117 vidio u Zaljevskom ratu (s ukupno čak oko 1.300 misija), napadima NATO-a na Jugoslaviju, kao i u Afganistanu i Iraku.

Razvoj zrakoplova Lockheed F-117 Nighthawk bio je obavijen tajnošću (tzv. black project), osobito zbog stealth tehnologije. Prvi pokusni let održan je na današnji dan kod jezera Groom u Nevadi. Riječ je o lokaciji na kojoj se nalazi znamenita Area 51, područje legendarno povezivano s neidentificiranim letećim objektima (NLO) i vanzemaljcima.

Zanimljivo je da Lockheed F-117 Nighthawk na radaru izgleda kao objekt površine samo 250 četvornih centimetara. Zbog svoje konstrukcije, koja je morala poštivati zahtjeve tadašnje stealth tehnologije, F-117 ne postiže nadzvučne brzine. Također, vrlo je zanimljivo da to nije lovački zrakoplov, nego isključivo zrakoplov za napade na zemaljske ciljeve, unatoč njegovoj oznaci koja počinje slovom F i unatoč tome što su ga isprva nazivali stealth fighter.

Komentari