Na današnji dan

Prvi let preko Atlantika bez zaustavljanja – 1919.

Letjeli su u bombarderu tipa Vickers Vimy, s dva motora Rolls-Royce Eagle, svaki s 360 konjskih snaga. 

Dvojica pilota iz Kanade poletjeli su prema Irskoj na prvi neprekinuti let preko Atlantskog oceana, 14. lipnja 1919. godine. Piloti su bili dvojica Britanaca – John Alcock i Arthur Whitten Brown, a upravljali su zrakoplovom tipa Vickers Vimy. Riječ je bila o teškom bombarderu iz Prvog svjetskog rata (taj je rat završio svega 7 mjeseci ranije), koji je preuređen u svrhu ovako dugačkog leta bez stajanja.

Bombarder Vickers Vimy imao je dva motora tipa Rolls-Royce Eagle, svaki s 360 konjskih snaga. To su bili motori V-12 konstrukcije, a zapravo i prvi strojevi koje je tvrtka Rollse-Royce proizvela za zrakoplove (kasnije je postala iznimno poznata upravo po avionskim motorima).

Alcocku i Brownu trebalo je manje od 16 sati da prelete čitav Atlantski ocean. Da budemo precizni, trebalo im je 15 sati i 57 minuta da dolete do obale Irske. Sletjeli su na čistinu koja se iz zraka činila kao zelena livada, ali je zapravo bilo mekano tresetište, pa je slijetanje bilo problematično (zrakoplov se prevrnuo na nos). Ipak, piloti nisu ozlijeđeni.


Ukupno su od Kanade do Irske letjeli 3.040 kilometara, prosječnom brzinom od 185 km/h. Dobili su nagradu od 10.000 funti, što je u to vrijeme bio iznimno velik iznos. Svega nekoliko dana kasnije britanski kralj George V. proglasio je obojicu vitezovima. Time su dobili pravo ispred svog imena stavljati prefiks sir.

Komentari