Na današnji dan

Prvi let njemačkog mlaznog zrakoplova Heinkel He 178 – 1939.

Na prvom letu Heinkelom He 178 pilotirao je Erich Warsitz, ugledan testni pilot. Napravio je dva kruga i zatim savršeno sletio. Unatoč tom uspjehu, zanimljivo je da njemačke vlasti nisu podržale projekt.

Dana 27. kolovoza 1939. godine poletio je prvi učinkoviti mlazni zrakoplov u povijesti – Heinkel He 178. Let je obavljen u Njemačkoj, koja je u to vrijeme bila u vlasti Adolfa Hitlera. Dapače, let se dogodio samo pet dana uoči njemačkog napada na Poljsku, kojim je započeo Drugi svjetski rat. Taj revolucionarni zrakoplov proizvela je tvrtka Heinkel na čelu s direktorom Ernstom Heinkelom, koji je mnogo držao do naprednih tehnologija u zrakoplovstvu.

Na prvom letu Heinkelom He 178 pilotirao je Erich Warsitz, ugledan testni pilot. Napravio je dva kruga i zatim savršeno sletio. Unatoč tom uspjehu, zanimljivo je da njemačke vlasti nisu podržale projekt. Razlog je vjerojatno bio upravo u tome što se približavao rat pa je pažnja usmjerena s eksperimentalnih projekata na one koji su mogli što prije ući u masovnu proizvodnju. Tako je Ernst Heinkel, po svemu sudeći, na svoju ruku financirao te projekte, bez bitne potpore njemačkog Ministarstva avijacije. Gotovo u isto doba poletio je i Heinkelov prvi raketni zrakoplov, kojim je također pilotirao Erich Warsitz.

Komentari